Banner map 990%d1%8590

Анбандлінг має стосуватися не лише ГТС, але й сховищ — експерт DiXi Group

09 грудня 2019

Процес анбандлінгу не завершиться на відокремленні оператора газотранспортної системи

Відповідно до законодавства, анбандлінг має стосуватися не лише газотранспортної системи (ГТС), але й підземних сховищ газу (ПСГ). Про це під час прес-конференції на тему реформ в енергетиці та довкіллі у 2019 році сказав директор з досліджень DiXi Group Роман Ніцович, повідомляє "Українська енергетика".

"Ми зараз всередині процесу анбандлінгу у турборежимі. Поки все виглядає так, що у нас відбудеться юридичне відокремлення і у нас буде новий оператор ГТС попри те, що вочевидь залишатиметься кілька питань, які потребують врегулювання. За законом сховища також потребують відокремлення, має бути окремий незалежний оператор сховищ. На цьому анбандлінг не завершиться", - сказав Ніцович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підготовка до анбандлінгу: Рада заборонила приватизацію підземних газосховищ

Він вказав, що незалежно від процесу переговорів щодо транзиту російського газу Україна має продовжувати перехід на європейські правила.

"Ми маємо укладати угоди за європейськими правилами і не маємо зважати на інші процеси, які йдуть паралельно з переговорами", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про анбандлінг полегшить майбутнє відокремлення ПСГ та сертифікацію "Укренерго"

Як повідомлялося, 31 жовтня Верховна Рада схвалила у другому читанні проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу" №2239-1. Закон передбачає зміни до 10 законів України. Основна правка, яку схвалив профільний комітет, — заборона приватизації, концесії, оренди та управління третіми сторонами, що не ж державою. Також пропонується, щоб на 100% оператор ГТС та оператор передачі електроенергії належали державі.

15 листопада Верховна Рада проголосувала за усунення неузгодженостей у тексті закону: таким чином, нардепи заборонили приватизацію підземних газосховищ. У той же день президент Володимир Зеленський підписав документ.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу" набув чинності 17 листопада.


 index 280%d1%85360 web